Najveće japansko komunalno poduzeće JERA pristalo je kupiti belgijski proizvođač offshore energije vjetra Parkwind za 1,55 milijardi eura (1,7 milijardi dolara). JERA, zajedničko ulaganje između Tokyo Electric Power Company Holdings i Chubu Electric, pridružuje Parkwindove četiri offshore vjetroelektrane u Belgiji JERA-inim ulaganjima u offshore vjetroelektrane u Tajvanu i Velikoj Britaniji. Virya Energy, koja je pristala prodati Parkwind JERA-i, proučit će mogućnost kupnje manjinskog udjela u Parkwindovoj belgijskoj vjetroelektrani. Ugovor bi trebao biti sklopljen kasnije ove godine, čeka se odobrenje. JERA je također odlučila prodati svoj udio od 44% u projektu Formosa 3 na središnjoj zapadnoj obali Tajvana, dok je zadržala svoju izloženost projektima Formosa 1 i 2.

Guverner Arunachal Pradesha, general-pukovnik KT Parnaik predložio je zajedničke pothvate između Francuske i države u turizmu, čistoj i obnovljivoj energiji. Također je rekao da država ima drugi najveći šumski pokrivač u Indiji i ima veliki potencijal u hidroenergiji i turizmu. Tijekom sastanka guverneri su razgovarali o visokom obrazovanju, razvojnim projektima i programima kulturne razmjene. Također savjetuje studentima i sveučilišnom osoblju da komuniciraju. Talpaine je izrazio nadu da će Indija i Francuska imati jače odnose u budućnosti.

SJVN Green Energy Ltd osigurao je solarni projekt od 200 MW u Maharashtri s ulaganjem od 1000 milijuna rupija. Očekuje se da će projekt proizvesti 455,52 mu električne energije u prvoj godini i 10.480,82 mu nakon 25 godina. Očekuje se da će smanjiti 5,13,560 tona emisija ugljika do 2030. i pridonijeti vladinom kapacitetu obnovljive energije od 500 GW.

Vlada je odlučila proglasiti glavni grad Panaji "Solarnim gradom" za proizvodnju 88 MW solarne energije u sljedeće dvije godine. Glavni ministar Pramod Sawant pozvao je javnost da postavi solarne panele na svoje krovove uz 40% subvencije od središnje vlade i 10% od države. Također je rekao da kockarnice i drugi komercijalni objekti mogu instalirati solarne panele bilo gdje drugdje, a proizvedena električna energija bi se slala u mrežu. Ponovio je kako je važno da javnost podupre odluku kako bi Panaji mogao prijeći na 100% solarnu energiju.

Prema Globalnom energetskom monitoru (GEM), Istočna Azija ostat će najveća regija za proizvodnju energije vjetra budući da će planovi za razvoj projekta proširiti trenutni instalirani kapacitet vjetroelektrana za 65% do kraja 2030. Energija vjetra, najveća i najbrže rastuća obnovljiva energija na svijetu izvor energije, širi se rekordnim stopama u svakom većem gospodarstvu kao dio napora da se globalni energetski sustav udalji od fosilnih goriva i smanji štetne emisije. Kina će ostati najveći proizvođač energije vjetra i najveći proizvođač elektrana na vjetar, ali će Južna Koreja, Japan i Tajvan nadmašiti Kinu u pogledu stopa rasta do 2030. Europa će biti drugi najveći proizvođač energije vjetra u odnosu na ostatak desetljeća, povećavajući instalirani kapacitet za 68% ispod sadašnjih razina. Instalirani kapaciteti vjetroelektrana u Americi, Europi, Južnoj Aziji, Africi i na Bliskom istoku značajno će se povećati, a Sjedinjene Države će postati drugi najveći proizvođač vjetroelektrana do 2030.

Brazil će više nego utrostručiti svoje sadašnje kapacitete i skočiti na treće mjesto na globalnoj ljestvici, dok se u Kanadi i Meksiku također očekuje značajan rast. Instalirani kapacitet vjetroelektrana u Indiji povećat će se za 25%, ali će njezino mjesto na svjetskoj ljestvici pasti s 4. na 7. mjesto. Globalni cilj da energija vjetra čini više od 20% globalne proizvodnje električne energije do 2030. je na pravom putu.

Indija će 2022. dodati 2,5 gigavata (GW) solarnog otvorenog pristupa, što je povećanje od 92% u usporedbi s 1,3 GW instaliranih 2021. Izvješće Mercom Researcha pod nazivom "Mercom India Solar Open Access Market Report Q4 and Annual 2022" navodi da instalacije zbog razne organizacije i razvojni programeri u skladu s propisima o osnovnim obvezama (BCD) i popisu odobrenih modela i proizvođača (ALMM) Postoji žurba da se dovrše projekti prije donošenja zakona, čime se dosegla najviša vrijednost svih vremena u 2022. Prvih pet država pridonijelo je preko 96% sve instalacije otvorenog pristupa u četvrtom tromjesečju 2022., pri čemu Karnataka čini više od 32% novih novih kapaciteta. Karnataka zadržava vodstvo s kumulativnim instaliranim solarnim kapacitetom otvorenog pristupa od 7,7 GW do prosinca 2022., što čini gotovo 36% kumulativnog kapaciteta. Slijedi Maharashtra s 12% ukupnih instalacija.

Kambodžanski premijer Hun Sen rekao je u utorak da obnovljiva energija trenutno čini 62% instaliranog kapaciteta električne energije u zemlji i da je dobar izbor za razvoj čiste i zelene energije. Obnovljiva energija odnosi se na izvore energije kao što su hidroenergija, solarna energija i biomasa, od kojih većina dolazi iz brana hidroelektrana. Uprava za električnu energiju Kambodže (EAC) izvijestila je da će kambodžanska opskrba energijom porasti na 4495 MW 2022., što je povećanje od 12,6% u odnosu na 3990 MW prije godinu dana, pri čemu je 98,27% od 14168 sela u zemlji već priključeno na električnu energiju.

Vlada Gujarata obavijestila je zakonodavnu skupštinu u ponedjeljak da se više od 230.000 potrošača u kućanstvima prijavilo za program solarnih krovova Surya Gujarat u posljednje dvije godine. Pokrenuta u kolovozu 2019., shema ima za cilj promovirati postavljanje velikih krovnih solarnih sustava na krovove privatnih kuća. Ahmedabad je prednjačio s 34.794 registrirana domaćinstva, a slijede ga Vadodara s 33.918, Surat s 30.918 i Rajkot s 24.118. Vlada daje subvencije od 40% za do 3kW električne energije i 20% za do 10kW električne energije, s ciljem pokrivanja 800 000 stambenih potrošača do 2022. Od lipnja 2020. Gujarat Energy Development Corporation i druge tvrtke za distribuciju električne energije primile su više od 128.000 prijava za solarne krovove u okviru sheme putem internetskog portala.

Poljski zakonodavci odobrili su novi zakon kojim se olakšavaju pravila za postavljanje kopnenih vjetroturbina, što je potez koji potiče Europska unija. Zakon dopušta da se turbine grade ne bliže od 700 metara (765 jardi) od kuća, što je manje restriktivno od prethodnih pravila koja su zahtijevala da turbine budu 10 puta više. Glasovanje je bilo 231 za, 209, uz dva suzdržana. Novi zakon daje lokalnom stanovništvu više mišljenja o tome gdje će se turbine nalaziti i dopušta im da sudjeluju u proizvedenoj energiji, ali kritičari kažu da liberalizacija nije dovoljna i još uvijek ograničava broj potencijalnih lokacija i količinu električne energije koja se može crpiti iz vjetar. Vlada podupire solarnu energiju sa subvencioniranim solarnim pločama za kućanstva i planira izgraditi veliku pučinsku vjetroelektranu u Baltičkom moru. Bruxelles želi da Varšava postigne neke prekretnice prije nego što isplati milijarde eura u fondove za oporavak od pandemije, uključujući poboljšanje stanja vladavine prava u Poljskoj i ublažavanje pravila za disciplinske suce.

Malezija mora udvostručiti svoja ulaganja u prijelaz na obnovljive izvore energije na najmanje 375 milijardi američkih dolara kako bi ispunila svoj ambiciozni cilj da postane ugljično neutralna do 2050. godine, objavila je u četvrtak Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA). Time bi se emisije povezane s energijom smanjile do 60%, izbjegle bi se kumulativne uštede troškova energije, klime i zdravlja od 9 do 13 milijardi USD godišnje te bi se postupno ukinule subvencije za fosilna goriva. Ulaganja moraju dolaziti iz privatnih ulaganja i iz inozemstva, uključujući multilateralne financijske institucije, bilateralne i regionalne dogovore.

Stranica 1 od 51