Srijeda, 01 Rujan 2010 01:34

Vlada ne zna podržati domaće gospodarstvo

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Adriadieselovih 230 radnika već pet mjeseci čeka jamstvo HBOR-a za remont motora za slovačku nuklearnu elektranu Mochovice, a to je posao koji je izboren u oštroj međunarodnoj konkurenciji na tržištu Europske unije, što poduzeću predstavlja važan mogući odmak od posrnule brodogradnje, rekao je predstavnik Radničkog vijeća Vlatko Benković.

 

HBOR se, međutim, rukovodi "apsurdnim argumentom" da Adriadiesel bilježi pad prometa u prethodnoj godini i usmjerenost na brodogradnju gdje je došlo do 45 postotnog pada narudžbi, te time ugrožava Adriadieselu posao za Slovake i mogućnost dobivanja ulaznice za druge veće poslove na slovačkom, češkom i ruskom tržištu.

 

Sindikalni povjerenik Tihomir Vrbanić ustvrdio je da bi ugovor sa Slovacima po svim kriterijima morali podržati Vlada i HBOR, no Vladin program za spas gospodarstva svodi se na "zamolbu poslodavcima da ne otpuštaju radnike".

 

Više od 5.000 radnika u Karlovačkoj županiji priključilo se između 12 i 13 sati akciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) "Solidarno zajedno", kazao je županijski povjerenik SSSH Nikola Badovinac.

Hrvatska je zbog laži i nerada postala "zemlja straha, jada i bijede, dužničkog i radničkog ropstva", pa se svi zaposleni trebaju solidarizirati s onima koji su ostali bez posla, koji rade bez plaće i kojima je srozano dostojanstvo, poručio je Badovinac.

Pročitano 25365 puta Posljednja izmjena: Srijeda, 06 Srpanj 2016 10:18