Blog HR

Japanska vlada usvojila je revidirani plan za korištenje više vodika kao goriva za smanjenje emisije ugljika. Postavila je ambiciozan cilj šesterostrukog povećanja godišnje ponude i obećala financiranje od 15 trilijuna jena. Plan daje prioritet devet strateških područja, uključujući razvoj opreme za elektrolizu vode, baterija za gorivo i velikih kamiona cisterni za prijevoz vodika. Japanski čelnici namjeravaju transformirati zemlju u "vodikovo društvo" promicanjem komercijalne uporabe čistog vodika i amonijaka. Japanski premijer Fumio Kishida postavio je ambiciozan cilj poticanja dugoročnih ulaganja u razvoj velike ponude i potražnje vodika. Ekonomske sankcije protiv Rusije intenzivirale su konkurenciju za LNG, zahtijevajući dugoročnu strategiju za osiguranje stabilne opskrbe energijom.

Grupa Suzlon postigla je prekretnicu od 20 GW instaliranog kapaciteta vjetroturbina diljem svijeta, s 12.467 vjetroturbina instaliranih u 17 zemalja, na šest kontinenata. Zajedno sa svojim pokojnim osnivačem i predsjednikom Tulsijem Tantijem, Suzlon je oblikovao indijsku industriju energije vjetra od 1995. Suzlonovo putovanje od prve turbine od 270 kW 1995. do turbine od 3 MW 2023. nastavit će nadahnjivati generacije koje dolaze. Sa sjedištem u Suzlon One Earth, Pune, grupa ima raznoliku radnu snagu od 5900 zaposlenika s radnim iskustvom od preko 28 godina.

Svijet će ove godine dodati rekordnu količinu kapaciteta obnovljive električne energije dok vlade i potrošači nastoje nadoknaditi visoke cijene energije i iskoristiti solarni bum. Očekuje se da će dosegnuti 440 GW do 2023., čime će globalni instalirani kapacitet porasti na 4.500 GW, otprilike koliko i zajednički proizvodni kapacitet Sjedinjenih Država i Kine. Lanac opskrbe vjetroturbinama ne raste dovoljno brzo da bi zadovoljio potražnju, a mreža se mora nadograditi i proširiti kako bi se uzela u obzir isprekidanost solarne energije i energije vjetra. Kako bi se ispunili ciljevi Pariškog klimatskog sporazuma, emisije se moraju prepoloviti do 2030. i smanjiti na "neto nulu" do sredine stoljeća. Zemlje će raspravljati o postavljanju međunarodnih ciljeva za uvođenje obnovljive energije na klimatskom summitu UN-a.

Potrošnja električne energije u Indiji znatno je porasla. U prosincu 2022. njezina ukupna potrošnja električne energije dosegnut će 121,19 milijardi kilovat-sati, predvodeći rast obnovljive energije u svijetu, a treća je najveća zemlja u pogledu novih instaliranih kapaciteta obnovljive energije. Kako bi osigurala financijsku stabilnost, vlada je uvela sheme olakšica kao što su Jawaharlal Nehru National Solar Scheme, Rooftop Scheme i Solar Park Scheme. Financijska stabilnost u energetskom sektoru ključna je za privlačenje sredstava za projekte čiste energije, razvoj inovativnih tehnologija i podržavanje prijelaza na gospodarstvo s niskom razinom ugljika. Također osigurava da tvrtke mogu održati stabilnu razinu zaposlenosti, osigurati poštene plaće i doprinijeti lokalnom gospodarstvu. Bez stabilnosti, tvrtke mogu imati poteškoća u dobivanju sredstava ili pristupu tržištima kapitala, što ometa njihovu sposobnost rasta i inovacija.

Stranica 1 od 108