Petak, 17 Veljača 2023 11:29

Američko komunalno poduzeće okreće se proučavanju čiste energije

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Tennessee Valley Authority, najveće komunalno poduzeće u Sjedinjenim Državama, najavilo je novu studiju o mogućnostima ekonomskog usvajanja čiste energije u cijeloj regiji. Zajedno s drugim područjima gospodarstva, studija će se baviti opskrbom električnom energijom kako bi se pronašli načini za smanjenje zagađenja ugljikom koje potiče klimatske promjene. Zagovornici zaštite okoliša i obnovljive energije pomno prate prelazak odbora na većinu koju je odabrao Biden nakon odluke savezne komunalne tvrtke da ostane s fosilnim gorivom -- prirodnim plinom -- kako bi zamijenio dio električne energije proizvedene u zastarjelom Cumberlandu na ugljen fosilna biljka u Tennesseeju. . TVA je prethodno zamijenila jedinice na ugljen prirodnim plinom i ponovno razmatra opciju u još jednoj zastarjeloj elektrani na ugljen u Tennesseeju. O Cumberlandovoj se odluci u četvrtak samo kratko govorilo.

Gaby Sarri-Tobar, aktivistica Projekta energetske pravde Centra za biološku raznolikost, rekla je da novi članovi odbora imaju "ogromnu odgovornost" za izgradnju pravednog, 100% obnovljivog sustava. Sarri-Tobar je naveo zimsku oluju na Badnjak prošle godine koja je zatvorila postrojenja na ugljen i plin, prisiljavajući TVA da pribjegne stalnim prekidima struje. Don Moul, TVA-ov glavni operativni direktor, rekao je da je izgubljeno 6.800 megavata proizvodnje jer su se loši uvjeti smrzavanja pokazali izvan mogućnosti postojećih toplinskih i izolacijskih materijala. Obje instalacije Cumberlanda bile su zatvorene tijekom hladnih uvjeta zbog provedbe zamrzavanja linije. Većina plinskih elektrana s jednostavnim i kombiniranim ciklusom bila je pogođena, no većina se vratila u rad tijekom hladnog razdoblja.

TVA je uspjela vratiti 1000 megavata električne energije nakon početnog prekida, ali je odlučila implementirati postupno isključenje sljedećeg dana kako bi svoj elektroenergetski sustav održao stabilnim. Maggie Shober, direktorica istraživanja za Southern Clean Energy Alliance, primijetila je da su razgovori na sastancima uključivali prioritete njezine organizacije oko nestanka struje na Badnjak, energetske učinkovitosti i dekarbonizacije.

Pročitano 2415 puta